tisdag 25 juni 2013

Avanza uppdaterar sin app.
Avanza Bank har uppdaterat sin app. Men bara till Iphone. Android-versionen dröjer ytterligare några månader. Sånt gör mig så sjukt irriterad. Borde de inte satsa först på det som är mest använt? 70,4% av smartphonemarknaden i Europa är Android. IOS/Iphone har 17,8%. Det verkar som att det finns människor kvar som fortfarande tror att Iphone är störst och bäst? Och det är väl egentligen där min irritation ligger. Träffar dagligen människor som helt allvarligt tror att  Iphone är bättre än Android. (Först var Iphone helt klart bäst, men det var länge sedan nu.)

Vanlig konversation:

-"Men Iphone är ju det bästa man kan ha."
-"Bästa hur då? Vad gör den bättre än Android?
-"Allt typ?"
-"Säg något exempel?"
-"Ah, typ... Jag vet inte så exakt..."
-"Hur vet du då att Iphone är bättre?"
-"Det... jo, men typ... det vet ju alla."
-"Men du kan inte komma på varför?"
-"Nej...det kan jag nog inte."
-"Här, ta min telefon. Kan du hitta en enda sak som Iphonen gör bättre så får du 1.000 kr."

Jag har en Galaxy Note 2 och än så länge har jag inte behövt betala någon och har även fått en del att gå över till Android. 


Dock fungerar Iphones helt klart bra men i valet mellan en Android och en Iphone så finns det inga argument för att välja Äpplet. Då får bättre maskin till ett bättre pris om du köper Android. 

(Men gamla människor och folk som inte är så bra på teknik (á la min mamma och mormor) kanske kan köpa en Iphone med gott samvete då det inte finns så mycket inställningar och liknande på den. De som bara behöver det mest grundläggande.)

Ett tidigare jobb försökte få mig att jobba på en Mac en gång. Det var verkligen hemskt. Allting var så icke-intuitivt och det kändes som att jobba i sirap. Snyggt var det iofs, men extremt ineffektivt. 

Överhuvudtaget avskyr jag företag som ska bestämma saker åt användarna och blockerar allt som de själva inte gillar. "Nej, ni får inte välja själv vad ni vill ha. VI vet mycket bättre vad NI vill ha." Ett sånt företag skulle jag aldrig stödja så att t.ex. köpa Apples aktie är uteslutet för mig (även om jag hade trott på företaget).Tillägg: Hittade detta på Prisjakt. Omdömen om telefonen jag har, Galaxy Note 2:

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=1383306

Jag kan inte hitta en enda annan telefon som ens är i närheten av att få lika mycket beröm av sina användare. Och jag håller med varenda person. Köpte den för ett år sedan men kan fortfarande inte hitta någon telefon som jag hellre skulle vilja ha. Kanske framförallt för att den har två dagars batteritid (ÄVEN om jag använder den ganska mycket i jobbet varje dag). Det är extremt sällsynt i dessa tider.

8 kommentarer:

 1. Gällande Iphone/Android har du en poäng helt klart, men tror inte du har det gällande PC/Mac. Jag kan själv inte mkt om datorer men känner cirka 20st civilingenjörer som jobbar med olika saker inom dator (3D, animation, maskinteknik, mediateknik osv) och alla använder Mac i sitt arbete. Den är överlägsen om man verkligen använder datorn (och inte slösurfar på aktier ;))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm. Där ser man. Konstigt. "Om man verkligen använder datorn" låter som att du syftar på hårdvarukraft? Då är PC både starkare och billigare. Men det finns kanske program till Mac som inte finns PC?

   Radera
 2. Håller med dig! Förstår inte varför många företag väljer att först utveckla sin app för iPhone. Kan det ha att göra med att det var (är..?) en "inne-telefon" och att tron lever kvar?

  Jag kör också på Android. Har nyligen fått en HTC One och är kanonnöjd! Hade en HTC Desire HD innan dess - gillade Androiden i sig, men inte telefonen. Krånglade en hel del redan från start, en del buggar och trixande med program för att få en OK batteritid.. och då var ändå telefonen en "supertelefon" när jag köpte den. Gav dock HTC en andra chans och ångrar mig inte en sekund!

  De som väljer iPhone får en enkel telefon som fungerar. Man kan surfa, ringa och sms:a. De som väljer Android får bra mycket mer valfrihet och större möjlighet att få ut bra mycket mer av sin telefon, om man inte är teknikrädd vill säga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, antagligen är det så. Pratar man med gemene man - människor som inte är intresserade av teknik - tror många fortfarande att Iphone är de bästa mobilerna.
   Tycker att HTC har varit ganska dåliga tidigare. Dock ser HTC One fantastisk ut!

   Radera
 3. Hej,

  Vad kul att du skriver om vår lansering av vår iPhone-app även om jag förstår att du hellre hade sett att det var Android-appen som släpptes. Precis som du skriver så kommer en Android-app släppas till hösten och anledningen att vi valde att släppa iPhone-appen först är att det var ett relativt litet projekt att uppdatera appen. Vi har gjort några små förändringar vilket inte var så tidskrävande och kunde därför utveckla uppdateringen samtidigt som vår huvudfokus har legat på vår nya hemsida.

  Android-appen vill vi bygga om från grunden alltså bygga en helt ny app för vilket är ett betydligt större projekt. Vi är därför tyvärr tvungna att vänta med just Android till hösten.

  Jag förstår att det känns länge till hösten om du önskar en ny app för Android idag men håll ut så kommer en helt ny app snart. :)

  /Sanna, Avanza Bank

  SvaraRadera
 4. Jag gillar inte Iphone pga priset. Senaste modellen kostar 6000 - 7000 kr!?

  Köpte mig en Motorola Razr för ett tag sedan, pris: 2 500 kr.

  Ändå fortsätter Apple göra stora vinster så tydligen är folk villiga att lägga ut så pass stora summor på sina telefoner, Pads, datorer etc...
  Mvh
  Ekonomisk Trygghet  SvaraRadera
 5. Så oerhört barnsligt att bli irriterad över att vissa väljer iPhone. Folk är väl olika, irriteras du också över att vissa väljer Pepsi framför Coca-Cola, McDonalds före Burger King? Om folk köper dyrt hellre än billigt så är det väl deras problem, de verkar ju nöjda? Själv har jag en iPhone 5 genom jobbet, är supernöjd och skulle inte drömma om att välja Samsung Galaxy II som också finns att tillgå av arbetsgivaren. Men inte ser jag ner och irriteras på dem som väljer den mobilen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du tror att det handlar om smak så har du missförstått inlägget. Det handlar om vilken mobil som är bäst och vilken mobil folk tror är bäst.
   Du gör helt rätt i att välja Iphone 5 framför S2:an då den är mycket bättre. S2:an släpptes i maj 2011(!)

   Radera