fredag 21 juni 2013

5 anledningar till varför de flesta människorna aldrig blir rika
Lite mycket lismande och handviftande men ändå sanna ord.

8 kommentarer:

 1. Ugh, Brian Tracy er inget att ta seriöst även om "delayed gratification" och "living beneath your means" er absolut viktig.

  Det sagt, här er några till böcker som er riktigt bra, och billiga :-)

  Why Smart People Make Big Money Mistakes

  A Random Walk Down Wall Street: The Time-Tested Strategy for Successful Investing

  The Four Pillars of Investing

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Vilka bitar höll du inte med om och varför?

   Radera
 2. Jag tror inte att du kommer att nå ditt mål, men jag önskar dig all lycka till. Tycker att du missar väldigt många viktiga bitar i livet! Bor du i en hyresrätt? Ska du bo i lägenhet hela livet? Hur rimligt är ditt mål om ni får barn? Har du någon buffert sparad? Hur ska ni spendera era semestrar? Vad händer vid arbetslöshet? Hur ska ni lösa CSN skulden. Ni lär behöva bil kanske i framtiden osv? Anser att vissa av din aktieval är lite skrämmande då minst en av dessa är på min stora varningslista. Vill inte ge dig specifika tips, men råder dig att se över dina aktier och läsa på ordentligt. Ett finskt bolag ser lite farligt ut. Men som sagt , lycka till och tack för din inbjudan om att ta en ekonomilektion, men skulle aldrig våga ta en från dig. Ännu. Vi får se om du blir klokare i framtiden=) Må så gott och trevlig midsommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Nu ska du inte ta så illa upp. Jag menade det i all välmening. Ville bara förklara att du förlorar pengar när du amorterar istället för att investerar pengarna.

   Och angående våra mål; vi kanske inte har 10 Mkr om 15 år. Men hur som helst kommer vi vara ekonomiskt oberoende vid den tidpunkten så det är win hur som helst för oss vilket är skönt.

   Vilka bitar i livet menar du att vi missar?

   Japp, vi bor i en hyresrätt och kommer nog bo här ett tag då vi trivs väldigt bra. Vill helst inte binda upp massa kapital i en bostadsrätt. Hur och var vi vill bo om femton år vet jag inte. Lägenhet i Thailand? Bostadsrätt i Stockholm? Det får vi se.

   Tror inte våra kostnader kommer att öka så mycket om vi får barn. Lite mer pengar till blöjor, lite mindre till utekvällar och nöjjen.

   Vi har en buffert på lite över 100k nu.

   Hur vi löser CSN-skulden? Så sakta som möjligt då den är hemskt förmånlig.

   Vid arbetslöshet skulle det absolut bli svårt att klara av våra mål. Men är rätt säker på varken jag eller tjejen kommer förlora våra jobb. Om vi gör det så kommer vi kunna hitta ett nytt ganska snabbt tack vare våra utbildningar.

   Ja, bil är hemskt dyrt. Det kommer helt klart bli segt. Men har kompenserat för det i mina uträkningar.

   Du skriver att ett finskt bolag ser läskigt ut men jag har inga finska bolag i mitt portfölj. Vilken menar du? Skulle gärna höra dina tankar om aktier. Vilka bolag tycker du är värda att investera i? Skulle gärna titta lite på dina aktieanalyser :)

   Sen så skriver du i mitt inlägg om klockor att "Jag köpte min första Patek-klocka när jag hade fått ihop till min första miljon." Så, vad har du nu? Två-tre miljoner? Du skrev på din blogg så sent som 2010 att du "äntligen ägde 150.000 kr!". Så har de 150 tkr blivit flera miljoner sedan 2010? Då måste du ökar farten sparfarten ordentligt. Du måste sparat ca 70-80 tusen kronor varje månad då. Hm... Troligt? Och du skriver saker på din blogg som t.ex "Idag har vi fyndat 800 gr falukorv för endast 10 kr!!!".

   Och du har köp flera Patek Philippe-klockor också säger du? De enklaste Patek-uren kostar minst 150.000 (och upp till många, många miljoner). Kan du inte visa lite bilder på dina klockor? Om du har köpt klockor för de summorna måste du ju ha bilder på dom? :)

   Vad var det du jobbade med? Är du kassör i en sminkbutik?

   Radera
 3. Stör mig något så FRUKTANSVÄRT på hans onaturliga kroppsspråk. Jag får rysningar längs ryggraden när han viftar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha. Verkligen. Jag minimerade fönstret för att slippa se honom :P

   Radera
 4. hade du inte sampo förut? Eller är jag helt ute och cyklar. Blir för lite sömn emellanåt.
  Fastigheter är det bästa att satsa i. Sen aktier. Tänker bara på min pappa som köpte sin lägenhet i stan, (fin adress) för knappt 250,000 kr. Då ansågs den som lyx. 2011 värderades den till 22,000 000 kronor. Och den extra amorterade han fort av. Ett eget boende är guld värd!! Tänk varje månad man betalar hyra! Man kastar bort pengar! Har man lån får man dra av på skatten. Hyrespengarna kastar man bara bort. Oavsett om du bor där 10,20 år.Det blir aldrig värt något. Det stiger aldrig. Får ångest varje gång jag betalar hyran. Men det passar lilla fattiga mig just nu idag. Men jag vet att det är urbota dumt! För samma månadskostnad kan man bo i eget. Så fort jag är klar med utbildningen blir det hus på tomten! Direkt!

  SvaraRadera
 5. läs min blogg från början! Orkar inte förklara mer.

  SvaraRadera