måndag 29 juli 2013

Spara pengar genom planering
Ett exempel på hur man kan gå tillväga när man planerar sitt finansiella liv.


Det här blev en extremt dyr månad för oss. Alla kostnader är dock inte lika hemska som de ser ut då flera av dom egentligen borde delas ut över hela året. T.ex så köpte vi hundmat i storpack för 2.000kr och det var nästan dubbelt så billigt som om vi skulle köpa små förpackningar varje månad. Vidare så köpte jag ett årskort hos den lokala kollektivtrafiken för 3.500 kr, också nästan dubbelt så billigt som att köpa månadskort som jag gjort tidigare. Genom att lägga ut lite högre summor direkt kan man spara mer i det långa loppet. 

Vi betalar vår hemförsäkring (Gjensidige, ett bolag ett flertal av mina läsare äger gissar jag på ;) ) en gång om året och den tråkiga fakturan kom den här månaden också, 1.500 kr. Inte mycket att spara där genom att betala en gång om året. Eller jo, faktiskt då de tar ut en fakturaavgift för varje pappersfaktura de skickar. Note to self: Kolla upp om man kan få det på E-faktura.

Rena nöjesutgifter i juli var t.ex vår lilla minisemester. Mitt jobb betalade en del av den men några tusen gick till hotell och mat. Och som om inte ovanstående utgifter var hemska nog så funderar vi på att åka på semester i vinter och vill därför köpa biljetterna redan nu så att vi kan få dom billigt.... Skriver mer om detta i nästa inlägg när vi bestämt vart vi ska åka. Och efter det blogginlägget ska julis månadsbokslut presenteras.... det kommer nog inte bli rolig läsning.


8 kommentarer:

 1. Att ta vissa större poster på en gång är ju bara positivt då det visar på ett långsiktigt tänk...och semester ska också få kosta lite eftersom det är en del av livet som möjliggör att man orkar presetera bra på jobbet, se det som en investering.

  SvaraRadera
 2. Hej! Tänk på alla sköna månader under de kommande 11 perioderna när dessa poster är aktiva men inte genererar något negativt kassaflöde alls! :) Och precis som du själv nämner så är ju merparten av detta poster som skall periodiseras över större delen av året, kostnaden kommer ju periodvis under det kommande året i portioner som tack vare förbetalningen blir mindre än de varit annars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, ja precis! Får återgå till detta inlägg då och då och tänka på det så att jag inte glömmer bort det.

   Radera
 3. Gillar inte att planera. Men storköp, ja visst!

  Jag köper kvartals kort. Annars jag kanske inte har råd just den månad att spara till aktier. Plus, vad händer om man åker på semester?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan man inte gilla att planera, haha. Jag planerar allt in i minsta detalj alltid. Tycker livet blir mycket enklare att leva så.

   En semester då och då på några veckor gör ju varken från eller till. Visst, man "förlorar" lite på att ha ett betalt månadskort under den tiden men det jämnar ju ut sig då årskorten är så enormt mycket billigare än månads- och kvartalskorten. Men det är såklart, ska man åka iväg några månader eller mer och inte komma tillbaka på länge så bör man ju räkna på det först.

   Radera
 4. Nu antar jag att du betalt försäkringen i förskott? Det kan ju aldrig vara ultimat ur värdeperspektiv?

  Dubbelt så billigt? Hälften så dyrt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är rädd att jag inte förstår vad du menar?

   Radera