måndag 1 juli 2013

Budgetgenomgång juni

Här är en genomgång för hur mina olika budgetar ser ut. Budgetarna är bara för att leda mig på rätt väg och då de kan vara svåra att planera så kommer jag nog vid olika tidpunkter ligga mycket över budget eller mycket under. Det viktiga är att det ungefär går åt rätt håll iaf.

Ovan är min budget för totala tillgångar (Aktier, kontanter och Trustbuddy). Det är ett utdrag från budgeten i mitt första inlägg här på bloggen (15-årsbudgeten). Ligger en del över. Men som jag skrivit tidigare kommer en utgift på ca 40.000 kr snart som kommer ta ner våra totala tillgångar till en nivå mer lik budgeten. 


"Nyckeltalet Yield on Cost kan användas för att beräkna hur mycket avkastning du får idag på utdelningen mätt mot dina inköpspriser av aktien. Det är alltså ett bra mätvärde för att se att du har bra avkastning idag på din investering." Saxat från aktiekunskap.nu. 
Denna ska helst ligga på över 10% om femton år. Den kommer sänkas temporärt med varje nytt aktieinköp som har en lägre direktavkastning än min nuverande YoC men höjas i takt med att bolagen höjer sin utdelning. 

Sist men inte minst. Detta är mitt allra finaste diagram. Detta är vår väg till frihet. Detta är hur mycket vi får i utdelning varje år med vårt nuvarande aktieinnehav. Denna har jag även i versionen "Utdelning per månad och person". När det diagrammet börjar komma upp i över 20.000 kr kommer jag och min fru vara väldigt lyckliga. Då behöver vi aldrig jobba mer igen om vi inte känner för det. (Just nu får vi modesta 130kr/månad/person i utdelning...)

8 kommentarer:

 1. Gott att se att du har ställt in siktet! Jag hoppas du lyckas nå upp till dina egna förväntningar! Jag är lite sugen på att plocka in Realty Income. Har inte tittat så noga på företaget men vet att företaget är populärt bland utdelningsinvesterare. Tror du att det är ett ok läge nu att gå in i företaget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Tack. Jo, det hoppas jag också. Men även om jag misslyckas att nå upp exakt till målet med 10 Mkr som jag satt upp så kommer jag ha väldigt mycket pengar i slutet. Win-win!

   Absolut. Jag köpte in mig för inte så länge sedan och situationen har ju bara förbättras sedan dess. 5-års average på direktavkastningen är 4,74% och nu står den i 5,21%. Den har i princip inte varit så hög sedan 2010.

   Radera
 2. Grafer som ovan är viktiga för motivationen. Bra jobbat! Nästa år vid samma tidpunkt får du justera Y-axeln :)

  -cmj

  tradingtheomx.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen! Kul att se att det går åt rätt håll. Ser fram emot att justera y-axeln! Har planerat dessa diagram 15 år in i framtiden :P

   Radera
 3. Jag gillar verkligen grafen med YOC. Är troligtvis något jag själv vill ha, bra att hålla koll på.

  Vad betyder den streckade orangea linjen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, tack. Jo, den är bra. Lite svår att prognostisera dock då den kan gå upp och ner mycket med inköp, utdelningshöjningar, etc. Fast det gäller iofs för de flesta budgetar. De gula strecken i varje diagram är budgetar. Den linjen jag vill följa på ett ungefär.

   Radera
 4. Härligt! Tror jag ska börja med lite mer grafer jag också. Inte minst för att övertala min lite trögare make som gärna spenderar mer än jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hah. Gör det. På mitt håll så är min fru är inte lika entusiastisk som jag angående detta projekt. Kanske främst för att hon inte riktigt förstår hur aktier fungerar och känner sig lite otrygg på grund av det. Men grafer hjälper ;)

   Radera