fredag 26 juli 2013

Äga färre saker?

Citatet ovan kommer från filmen Fight Club som i sin tur kommer ifrån boken Fight Club skriven av Chuck Palahniuk. Den boken är för övrigt ett bra exempel på när filmen, i mitt tycke, är bättre än boken. Filmen som är regisserad av David Fincher är ett rent mästerverk och kan kanske vara den bästa filmen jag sett i hela mitt liv. Då är det iofs kanske inte konstigt att boken inte riktigt når upp lika högt. 

Nåväl, det var inte om filmen eller boken jag skulle skriva nu utan om citatet. Det är ett intressant citat. Ett citat som jag aldrig riktigt vetat hur jag ska tolka det. Och om jag inte vet hur jag ska tolka det så kan jag inte veta om det ligger någon sanning i det. Olika dagar läser jag det på olika sätt. Dock så tror jag att jag nu - efter att jag börjat mitt sparsamma liv - har kommit det närmare.

Vi kan ta exemplet med min väska först. Jag har alltid med mig en axelväska. Fylld med diverse saker. Saker som jag behöver och som jag kanske kan behöva. Det är alldeles för mycket saker för att kunna stoppa i fickor. Framförallt så kommer den största tyngden och otympligheten från att jag ofta har med mig en bok. Så jag har vant mig vid detta och har så länge jag kan komma ihåg alltid haft en axelväska med mig. Vart jag än ska. Det har varit en slags trygghet kan man säga. Att alltid vara redo för vad som än händer.

Men de senaste veckorna har jag då och då gjort något helt annorlunda - iaf för mig. Jag har stoppat nycklarna, mobilen och mina betalkort i fickorna och... nöjt mig med det. Det är en väldigt bra känsla. En väldigt annorlunda känsla. En känsla av frihet. Dock tappar jag lite av "trygghetskänslan". Jag vet egentligen inte vad som är bäst. En kombination kanske? Byxor med många fickor i? Hm, kanske ingen dum idé.

Jag tycker att detta har en koppling till att äga många saker. Nu när jag slutat köpa massa saker kan jag fokusera på ett helt annat sätt. Istället för att köpa fem slipsar så köper jag en. Den enda som egentligen verkligen vill ha. Och detta går igen i så många av mina köpbeslut. Jag har börjat tycka det är skönt att äga färre saker. Det ger mig mer kontroll över mitt liv på något sätt. Det är en känsla av att veta var man har sina saker. Ens tankar fokuseras bättre när de inte behöver spänna över lika många saker. 

Svaret är kanske inte att "man ska äga färre saker" utan kanske mer ett "man ska äga få men riktigt bra saker istället för många och halvbra"?

Så därför kom jag att tänka på detta citatet igen. Det ligger helt klart något i det. Exakt vad det är vet jag fortfarande inte än men... jag är på väg att förstå det mer iaf. Jag har börjat förstå munkar som avsäger sig alla sina egendomar. Det måste vara en väldigt speciell känsla. Jag hade velat pröva på att göra det om man bara hade kunnat gjort det för en vecka eller två. Att veta att man fortfarande äger allt och att man snart ska gå tillbaka till dem skulle nog förstöra syftet lite med det dock. Nåväl. Som en slutnot kan jag uppmana dig att gå och se Fight Club om du inte gjort det innan. Googla dock inte för mycket på filmen innan du ser den då chansen är stor för att du ska råka se en hel del viktiga spoilers som kommer förstöra din upplevelse av filmen.

Du kan börja med att se trailern här under. (Akta dig för kommentarerna dock.)
Hoppas att alla har en bra semester. Själv sitter man på ett varmt kontor med jobb upp till öronen.


23 kommentarer:

 1. Helt klart en sevärd film som tar en vändning så man nästan blir lite besviken. Vår hjärna är komplex kan man konstatera.

  SvaraRadera
 2. Jag har hört att det ska göras en uppföljare. Om Brad Pitt ska vara med vet jag dock inte.

  mvh
  ekonomisk trygghet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till filmen? Det visste jag inte. Dock ska Chuck Palahniuk göra någon slags serietidning som ska följa upp boken.

   Radera
  2. Efter lite googlande så verkar jag ha fel. Det är antagligen boken jag har hört om.
   Sorry!

   Radera
  3. Inget att be om ursäkt för, haha. Lätt att uppfatta sådana saker fel :)

   Radera
 3. Flyttade nyligen till Australien och pa vagen dit tog jag mig lyxen att spendera nagra manader i Asien. Da det av praktiska skal var ganska svart att:
  1. Slapa med sig saker nar man reser runt i Asien
  2. Skicka ner saker pa grund av priset

  Sa ledde det till att jag helt plotsligt endast agde lite klader, en dator, en telefon och de mest nodvandiga hygienartiklarna. Mer eller mindre.

  En helt underbar kansla. Vad som ar annu battre ar att nu nar jag har kommit ner till Australien sa ar det endast en del klader som ajg har kopt och nodvandiga saker till universitetet, sa som kurslitteratur.

  Jag har nog aldrig agt sa fa saker som jag gjort det senaste halvaret och det ar helt underbart. Helt plotsligt har jag inte behov av en TV, eller en datorskarm, tradlost tangentbord, steroe, 500 vinylskivor. Listan ar lang.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är avundsjuk! Jag hoppas att jag kan göra något liknande någon gång i framtiden.

   Vad gör du i Oz btw? Tråkigt att du lade ner bloggen.

   Radera
  2. Ibland blir det sa att alla aspekter av ens liv lyckas matcha ihop sa att man kan ta sig friheten att ta stora beslut.

   Jag brot upp med en flickvan i samma veva som jag tog min kandidatexamen, samt var nere och halsade pa min syster som bor i Australien. Smatt impulsivt sokte jag da till en masterutbildning har nere och blev antagen. Da jag inte hade nagot som holl kvar mig i Sverige sa akte jag!

   Jag har funderingar pa att ta upp den, men i en ny skepnad. Da jag inte kanner motivationen att ta upp den under samma amnen som jag skrivit om tidigare. Inom nagra fa veckor kommer vi se ifall det blir sa eller inte!

   Ska ge dig en eloge for din blogg. FInns manga "Nu satan ska jag bli rik bloggar" idag, din haller dock en hogre niva maste jag saga. Samt du har en Suits avatar!

   Radera
  3. Aha, okej. Imponerande att du ändå vågade. Många fastnar lätt i sitt eget hemland pga. trygghetsbehovet. Själv så älskar jag Australien. Försöker åka dit så ofta jag kan. Får se om jag kanske bor där en längre period i framtiden.

   Att skriva blogg ska ju vara något som är kul att göra, inget tvång. Annars tror jag att det skiner igenom. Så gör det som känns bäst för dig personligen.

   Tackar! De orden värmer.

   Haha, ja just ja... den där avataren. När jag skapade bloggen så hade jag dålig fantasti och googlade bara efter "avatar pictures" och då dök den upp. Trodde inte att jag skulle få så många läsare då. Men Harvey och jag har lite liknande personlighetsdrag (även om jag kanske är mer lik Sheldon ifrån Big Bang Theory än Harvey i verkligheten, haha) så varför inte tänkte jag. Nu känns den kanske lite småkonstig men jag har fastnat för den nu så kan inte byta :)

   Radera
 4. Önskar också jag kunde göra som Zed, men troligen hade det slutat med att jag hyrt ett förråd här hemma i Sverige som jag fyllt med "allt som är bra att ha när jag kommer hem"
  Har även det så i min lägenhet, mkt "bra-att-ha" saker som jag kanske inte använt på flera år, men man vet ju aldrig när det kommer ett tillfälle då det behövs

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men är det inte okej att göra så då? Leva nästan helt utan ägodelar en tid men ändå ha tryggheten att komma hem till allt igen? Det är det enda sättet jag tror att jag kommer att kunna göra det på.

   Radera
 5. Du kan pröva det i en vecka. Googla "plum village".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Superintressant! Skulle verkligen vilja göra detta någon gång i framtiden. Finns ju svenska Zen-gårdar också som fungerar liknande. Kanske kan börja där.

   Radera
 6. Varje gång jag flyttar så har jag passat på att rensa ut rejält. Senaste gången så blev det extra mycket som rensades ut, då jag skulle till Taiwan och studera kinesiska drygt ett år.

  Nu är det snart dags att åka tillbaka till Sverige igen och med tanke på att de saker som väntar i flyttkartonger i Sverige inte har direkt saknats under året i Taiwan, så är det inte omöjligt att en del av dessa saker kommer säljas eller skänkas bort.

  Ett hem som inte är fyllt med alltför många prylar ger mig ett lugnt sinne. Min fru ser min nivå som alltför spartansk, så jag har fått gå med på vissa eftergifter :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart att rensa ut lite extra när man flyttar. Ska nog också försöka göra det nästa gång istället för att tänka att "detta kanske jag behöver någon gång".

   Kul att fler känner liknande tankar. Jag tycker att detta är ett enormt intressant ämne och hade aldrig kunna inbilla mig att jag skulle känna såhär inför att äga färre saker.

   Och jag hör dig angående din fru ;) Har lite av samma problem här hemma.

   PS. Jag gillar ditt bloggnamn!

   Radera
  2. Har rest runt en hel del i Taiwan och överallt stöter man på 錢佛 (översatt till svenska så blir det pengabuddha). Dessa statyer av en lite småfet buddha med en säck pengar ska ge personer ekonomisk lycka om man gnuggar hans mage.

   Själv har jag ingen religös tro, så jag antar att jag får vara min egen pengabuddha...

   Radera
 7. Som sagt, grym film som jag nu blev sugen på att se om.

  Jag lockas också av tanken på färre prylar. Undrar bara om det är jag som mognat, eller om det bara är en reaktion på alla leksaker som barnen sprider över hela huset? :)

  /TE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här! Har planerat att göra en god middag och se den med frugan imorgon.

   Haha. Kanske lite av båda? ;)

   Radera
 8. Visst stämmer det att ägodelar kan tendera att äga sina ägare ibland.
  Jag har själv märkt av det mer än en gång...

  Vissa säger att det bara är att tänka som så att alla ägodelar bara är till låns.
  För visst är det som så att oavsett världsåskådning så lär man inte få med sig grejorna när det är dags att "kila vidare".

  Det här resonemanget fungerar INTE alls för mig.

  Det innebär ju bara att jag vill ju testa allt NU och hur ska jag ha tid, ork och råd med detta ?!?! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sätt igång direkt, ingen tid att förlora ;)

   Nej, men jag vill göra allt verkligen. Pröva på allt. Och helst nu men det är omöjligt pga pengar och tid. Men när jag pensionerat mig... då...

   Radera
 9. Jag måste säga att jag äger faktiskt rätt få saker. Varken stereo, smartphone eller duschkabin haha. Men där jag brukar gå först om jag skall rensa upp är min bokhylla. I och med adlibris och att jag gillar att köpa böcker som är på rea blir det att jag samlar på mig en hel del böcker jag inte behöver eller som jag inte blev intresserad av (*host milleniumtrilogin *host).

  Så mitt råd är att rensa bokhyllan om du vill bli av med saker och ställ dig själv frågan, kommer jag läsa den här boken igen eller kan jag göra mig av med den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha. Neej, jag kan göra mig av med mycket saker men bokhyllan åker nog sist. Har enormt mycket böcker hemma. Tycker att det är en väldigt snyggt att inreda väggarna med böcker. Kanske beror lite på min uppfostran, om får familj åkte till ett hem utan böcker så anmärkte alltid min mamma och pappa på det. Även om jag inte kommer läsa en bok igen så kanske jag vill ge bort den till en vän i framtiden. Det händer rätt ofta faktiskt "Jasså? Du gillar X? Jag läste en bra bok om det en gång. Vänta lite... här, du kan få den. Den är väldigt bra."

   Har du ingen smartphone? Det är imponerande i dessa tider. Tror dock att jag är alldeles för beroende av min för att någonsin kunna göra mig av med den.

   Radera
 10. Riktigt tänkvärt inlägg, tack för en bra blogg!

  SvaraRadera