fredag 5 juli 2013

Utdelning per månad

Vårt mål är att kunna leva på utdelningen från våra aktier i framtiden. Därför är det kul att titta på hur mycket utdelning vi får varje månad. I framtiden, när vi lever bara på utdelningarna, kommer det vara väldigt roligt att planera detta. Man kanske göra en extra dyr resa på våren när man får lite mer och sedan kanske lite billigare saker någon annan månad. Eller så kan man varje år räkna ut vad man totalt får i utdelning men dela upp det jämt över varje månad. Ett sätt vore ju att samla allt man får in varje år, dela det på tolv och sedan ta ut den summan året efter varje månad som månadslön. Det är ett säkert sätt då man alltid vet exakt vad man har och om aktiemarknaden helt plötsligt skulle krympa och flera bolag sluta ge utdelning så har man fortfarande en buffert kvar. Dock gillar jag inte att ha så mycket kapital oanvänt i aktieportföljen.... Aja, vi får se hur vi gör då. Det är ju några år kvar tills dess.

Diagram som dessa är mycket viktigare än vad marknadsvärdet på aktierna är då jag ändå inte planerar att sälja någon av dom. 


Såhär ser det ut i dagsläget:

Och mer exakt ger varje aktie såhär mycket:Inte så mycket än så länge. Men det ökar sakta men säkert! 

26 kommentarer:

 1. Fortsätt gärna drömma och dribbla med tabeller och diagram, under tiden tar jag det säkra före det osäkra och lever fullt ut varje dag.
  Beundrar dig för att du har målsättningar och siktar på dem, men ser det som mycket riskabelt, nästan lite naivt . Allt baserar sig på ett antagande att inget dramatiskt eller världsomvälvande händer innan du hinner fylla 40 och att dina investeringar ger dig någon form av skydd.
  Rekommenderar en tur till närmaste förort eller flyktingförläggning på ett studiebesök. Lovar dig att du hittar hundratals personer som varit precis som du ; unga, välutbildade, sparsamma och investerat sitt kapital i framtiden med samma förhoppningar som du . Och snälla, kom inte och säg att det inte kan hända dig...
  Gör det du kan idag och råkar du leva imorgon kan du göra det på nytt, eller något annat :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Om du är nöjd med att jobba dina 8 timmar varje dag och få din lön på X kronor varje månad och vill ha det så resten av ditt liv... så tycker jag absolut att du ska göra det! Alla ska göra det som känns rätt för dom. Jag personligen vill dock ha mer pengar och framförallt mer tid i detta, mitt enda, liv.

   Förstår inte riktigt liknelsen med förorten och flyktingförläggningen dock. Om de eller någon annan hade gjort som jag, dvs investerat 50% av sin inkomst, varje månad under flera år, i stora, stabila bolag så hade den personen haft väldigt mycket pengar om han hade gjort det under en längre period. Du kan titta på vilken tidsperiod som helst de senaste hundra åren och se att man skulle haft mer pengar än man började med. De som bor på flyktingförläggningen eller förorten borde gjort det så hade de inte suttit där nu.
   (Okej, man kanske hamnar på flyktingförläggningen av andra, hemska, skäl men du förstår min poäng. Oavsett så kommer jag antagligen inte hamna på någon flyktingförläggning i något land någon gång.)

   Faktum är trots allt att sannolikheten att det ska hända något som totalt förstör mina resa är väldigt låg. Kanske om världen går under eller något i den stilen men det tror jag inte. Man får komma ihåg att enormt många människor i världen har mycket aktier och har därmed enorma incitament för att få systemet/världen att fortsätta att fungera. Många av dessa är världens rikaste och mäktigaste personer.

   Jag ser till att vara lycklig varje dag. Jag vill inte må dåligt i tio år för att bli rik sedan. Så OM något skulle hända och alla mina pengar försvinner. Tjaa... då är jag ju bara tillbaka på samma steg som alla andra är på varje dag. Och det skulle ju i sådana fall hänt hur som helst.

   Radera
 2. Bra förklaring du kommer med Chrimatistikos! Precis så är det faktiskt.
  Bara för att vi sparar halva inkomsten mår vi inte sämre. Snarare bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Ja, faktiskt. Det är sjukt men det känns faktiskt så. Okej, de första två månaderna var tuffa, det ska jag erkänna. Jag ville köpa saker hela tiden och mådde dåligt för att jag inte "kunde" det längre men sedan så hände något... Man får en insikt om hur meningslöst konsumtionssamhället verkligen är. Jag köper fortfarande saker jag vill ha men nu kan jag fokusera på att bara köpa saker som jag faktiskt vill ha och blir lycklig av på riktigt. Svårt att förklara men du förstår säkert vad jag menar.

   Och sen får man inte glömma att det är faktiskt enormt kul att logga in på sitt aktiekonto och se pengarna växa sakta men säkert. Billigt nöje men ack så underhållande :)

   Radera
  2. Kan man inte spara halva sin inkomst bör man antingen se över sina utgifter...eller kanske tänka över sin karriär igen :). Jag skulle då inte bli gladare över att spendera mer. Jag lever på mina dryga 10k i månaden och det räcker mer än långt!

   Mvh,
   Snåljåpen

   Radera
  3. Jag förstår vad du menar när du skriver hur "meningslöst konsumtionssamhället verkligen är", men det är ju lite paradoxalt att du (och flera andra med din inriktning gällande privatekonomin) samtidigt är beroende av att en stor del av världen konsumerar stort.

   /TE

   Radera
  4. Det är inte definitionen av en paradox men jag förstår vad du menar. Dock så är jag inte säker på att du har rätt. Just nu är världen beroende på att alla fortsätter att konsumera men det måste inte nödvändigtvis vara så.

   Radera
 3. Jag tycker att hela du är patetiskt. Att attackera Minna på det där sättet var riktigt smaklöst. Råkar känna henne och vet att hon pratar sanning. Slutar läsa din blogg nu. Vi ekonomibloggare håller sams. Att kalla någon för lögnare var riktigt lågt gjort. Vi får väl se om du ens vågar publicera denna kommentar.
  /per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon började vara otrevlig mot mig. Ger man sig in i leken...
   Tycker överhuvudtaget att hon har en väldigt tråkig översittar-ton på sin blogg och väldigt låg kunskap om privatekonomi så förstår inte varför du skriver så bra om henne. Men om du känner henne IRL så har vi nog förklaringen där.

   Radera
 4. Många bäckar små. Se till att köp stora stabila bolag och sälj inte utan återinvestera utdelningarna så kommer du bli oerhört glad om 10 år.

  Men kom ihåg, pengar är bara trygghet. När du når målet, hjälp andra det ger en ännu bättre lycka och tillfredsställelse.

  Lycka till

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Ja, precis. Det hoppas och tror jag också. Och håller med dig om det andra du skriver också. Pengar är bara ett medel för att nå saker som trygghet, tid, njutning, etc. Har redan börjat planera på lite volontärarbete jag vill göra när jag är är "pensionerad". Tack för att du tittade in!

   Radera
  2. Varför vänta tills du är pensionär? Volontärarbete går.fint vid 25! Vandra ner till din lokala Rödakorsavdelning och säg att du vill hålla i lässtunder för äldre eller samla in pengar vid nästa större katastrof. Torde inte hindra sparandet, dock kanske lite TV-spelandet.

   Radera
  3. Hah, det skulle jag aldrig ha tid till nu. Eller ja, som du säger har jag ju fritid jag kan ta av men är inte beredd att avvara den nu. Och sen så kanske jag inte vill läsa sagor för pensionärer utan mer åka till till Afrika och försöka göra något för dess långsiktiga ekonomiska utveckling.

   Radera
 5. Jag säger bara: Go for it! Önskar att jag varit lika klok som du vid din ålder! Jag vaknade inte förrän vid 40... Bättre sent än aldrig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Bättre sent än aldrig är nyckelorden här! Se det såhär, om du hade kommit på det här du var femtio hade du tänkt "Tänk om jag hade kommit på det här när jag var fyrtio... då kanske jag hade varit klar nu!". Lycka till!

   Radera
 6. Anonym, kan inte du beskriva hur du lever livet "fullt ut"?

  Man hör ofta den här invändningen mot sparande från folk som anser att man ska leva "här och nu".

  Kan inte du beskriva din vardag för oss?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Misstänker att "Lever livet fullt ut" betyder "Går på restaurang några gånger i veckan och åker till Grekland på sommaren" för många människor.

   Radera
  2. Akta dig, dina fördomar och avsaknad av ödmjukhet kan sänka din dröm.
   Eller är.denna kommentar en beskrivning av ditt liv innan du kom till insikt?
   Ingen med ekonomiskt tänk åker till Grekland på sommaren :), Möjligtvis på hösten..

   Radera
  3. Att skriva att jag har "fördomar och avsaknad av ödmjukhet" bara för att jag tror att många tycker att de lever ett bättre liv än mig bara för att det kan gå på restaurang några gånger i månaden är väl lite av en överdrift? (Och även om det var så, hur skulle det kunna sänka min dröm?) Och ja, man kan även faktiskt kalla den lite av en beskrivning av mitt liv innan jag kom till insikt.

   Radera
 7. Hej kul att läsa om dina mål. Jag håller med helt och hållet att konsumtion idag inte skänker glädje, i min mening är den sanna glädjen att bestämma över sin tid, och det är bara möjligt om man har tillräckligt med sparat kapital. Lycka till. Jag undrar bara om din strategi, har du för avsikt att köpa och behålla hela tiden eller kommer du omdisponera portföljen kontinuerligt ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack detsamma. Om man ska beskriva det kort så är det att köpa relativt kontinuerligt och med stort fokus på stabila utdelande företag. Kommer nog att sälja extremt sällan.

   Radera
 8. En fråga, varför så stor vikt vid att vilja få utdelningar jämt fördelat över årets månader? Om man skall kunna leva på passiv inkomst borde det väl vara en självklar sak att kunna planera förbrukningen av denna oavsett när den betalas ut till depån? Eller räknar du med att få svårt att hålla i pengarna? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm. Tror du läste mitt inlägg lite snabbt nu. Var hittade du något skrivet om att jag lägger stor vikt vid att få utdelningar jämt fördelade över årets månader?

   Radera
 9. Det vara bara min tolkning eftersom du lagt ut ett stort diagram med exakt hur mycket som delas ut per månad.

  Från inlägget:
  "kommer det vara väldigt roligt att planera detta. Man kanske göra en extra dyr resa på våren när man får lite mer och sedan kanske lite billigare saker någon annan månad"

  Det låter som du vill planera konsumtionen per månad efter hur mycket som kommer in just då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, okej. Då missförstod du mig lite. Utdelningarna kommer när de kommer. Det kan jag inte påverka. Jag väljer inte bolag efter när de betalar ut utdelning utan efter hur bra företaget går. Vad jag kan påverka däremot är hur och när jag tar ut min "lön" och det är det jag skriver om i inlägget. Och då hade det varit bra om jag fick samma summa varje månad. Enklare att planera sin tillvaro då.

   Radera
  2. Och det där om en dyr resa på våren och leva billigare sedan var bara lite löst kåserande :) Har inte riktigt bestämt mig för hur jag ska göra.

   Radera