tisdag 7 maj 2013

Att gå från ett "ej-spara-läge" till ett "spara-läge".Jag tror att omställningen från att - tja, jag vill inte skriva att jag slösade pengar tidigare men jag var inte sparsam på något vis - så omställningen från ett "inte-spara-läge" till ett "spara-läge" kommer att gå rätt bra för mig. Senaste veckorna har jag tänkt mycket på vad jag faktiskt lägger pengarna på och kommit fram till att mycket av sakerna som jag köper är faktiskt ganska värdelösa. De ger en högst kortvarig lycka. Köper jag t.ex en ny skjorta eller klocka så är jag nöjd över den i en vecka. Sedan börjar jag direkt snegla på nästa. Om jag helt enkelt inte köper saken i första hand så har jag nu börjat känna att jag inte gått miste om så mycket. Jag har ju ändå så många klockor, skjortor eller [sätt in valfritt föremål här]. Självklart vill jag fortfarande ha saker, jag vill ha allt egentligen men för "the greater good" (dvs. mitt sparmål, att bli rik och kunna sluta arbeta för någon annan) hjälper det väldigt mycket att analysera sig själv såhär. 

Många av mina nöjen är ganska billiga också. Min favoritsysselsättning för att koppla av på kvällen är PC-spel och att läsa. Min datorn kostade visserligen 20.000 kr men den är betald nu så nu kostar den inget mer för mig. Spelen kostar oftast runt hundralappen och håller ibland i flera månader. Det är faktiskt ett extremt billigt nöje om man räknar ut hur mycket det kostar per använd minut. Och ja, böcker är ju också sjukt billiga förstås. 

Och visst kan vara kul att gå till någon klubb eller restaurang med sina vänner då och då men... om sanningen ska fram så trivs jag alltid väldigt bra hemma. Man kan anordna middagar, sällskapsspel- eller tv-spelskvällar eller helt enkelt träffas bara för att prata och dricka några glas vin eller öl. Sådana kvällar behöver inte kosta mer än en hundralapp men ändå vara fantastiskt underhållande. 

Jag har sett väldigt många kommenterar hos t.ex Miljonär innan 30 i stil med "Fyfan vad tråkigt att ha en kompis som snålar så mycket som dig" eller "Du kommer förlora alla dina vänner om du håller på såhär". Jag tror verkligen inte att de förstått hur det faktiskt är att spara och vad man egentligen kan göra för pengar och med sina vänner. Och så är de såklart avundsjuka. (Har märkt att väldigt många blir upprörda, ja nästan arga, om man säger att man ska spara pengar för att bli rik. Men det ämnet är stoff för ett helt eget blogginlägg.)

(Ett annat nöje som är helt gratis som jag nog kommer att njuta ännu mer av i framtiden är att logga in på Avanza och se ens kapital sakta men säkert bli växa och växa....)

Vi ska nu spara ganska mycket pengar i femton år. Men det är väldigt viktigt att vi mår bra under tiden också. Annars blir det ju ganska meningslöst. 15 år faktiskt nästan en femtedel av min livslängd (räknat på medellivslängden för män i Sverige som är 80 år just nu).

3 kommentarer:

 1. Hej! Hittade din blogg via"tre minuters feber" och har lagt till den på min lista över bloggar jag följer. Lycka till med sparandet.

  Tycker ni har en klok filosofi. Man måste leva lite också, man är trots allt bara ung en gång. Men däremot kan man fundera på om saken man tänkt köpa verkligen gör en glad. Gör den det på riktigt, då kan man slå till, men impulsköp kan man avstå ifrån och istället investera till fet utdelning!

  SvaraRadera
 2. Håller helt klart med dig! Det naturliga för många är att tänka i termer av konsumtion och "vad ska jag köpa härnäst". Det är väldigt skönt att känna att man medvetet avstår från att slösa sina pengar och inser att mycket av det man kan lockas av att lägga sina pengar på är onödiga inköp. Pengarna har trots allt en alternativkostnad, eftersom de går att investera i aktier med utdelning som genererar inkomster i framtiden.

  "Amazing things can happen when you stop spending, and start investing"

  /InvesteraMigFri

  SvaraRadera
 3. Fantastiska kommentarer. Kunde inte hålla med er mer. Och InvesteraMigFri, där säger du en viktig sak. Att man hela tiden har "vad ska jag köpa härnäst"-tänket i vanliga fall. Att märka att man ha det och att kunna stoppa det känns enormt. Har man gjort det så känns det som att man har kommit halva vägen till rikedom. /Chrima

  SvaraRadera