tisdag 30 april 2013

Ska man spara mycket nu eller mycket sen?



Skrev häromdagen att det är pengarna som man sparar i början som är de viktigaste då det är dom som hinner växa sig störst på under 15 år. Räknade lite på det här och såhär mycket är varje sparad tusenlapp värd om femton år (år 2028) beroende på vilket år man sparar den från (räknat med 10% årlig avkastning).

En insatt tusenlapp år 15 är värd 1 000 kronor år 15. 
En insatt tusenlapp år 14 är värd 1 105 kronor år 15. 
En insatt tusenlapp år 13 är värd 1 220 kronor år 15. 
En insatt tusenlapp år 12 är värd 1 348 kronor år 15. 
En insatt tusenlapp år 11 är värd 1 489 kronor år 15. 
En insatt tusenlapp år 10 är värd 1 645 kronor år 15. 
En insatt tusenlapp år 9 är värd 1 818 kronor år 15. 
En insatt tusenlapp år 8 är värd 2 008 kronor år 15. 
En insatt tusenlapp år 7 är värd 2 218 kronor år 15. 
En insatt tusenlapp år 6 är värd 2 450 kronor år 15. 
En insatt tusenlapp år 5 är värd 2 707 kronor år 15. 
En insatt tusenlapp år 4 är värd 2 991 kronor år 15. 
En insatt tusenlapp år 3 är värd 3 304 kronor år 15. 
En insatt tusenlapp år 2 är värd 3 650 kronor år 15. 
En insatt tusenlapp år 1 är värd 4 032 kronor år 15. 

Som ni ser så måste jag t.ex sätta in tre gånger mer pengar år 12 (2025) än nästa år (2014) för att de ska vara värd lika mycket år 15 (2028) då vi vill vara ekonomisk oberoende

Detta betyder alltså att om jag sparar extra mycket nu i början... så kan jag ta det mycket lugnare med sparandet sen. Detta är viktigt att komma ihåg när köplusten faller på. Undrar om jag kan göra en deal med min arbetsgivare att få jättehög lön nu och att den sedan sänks successivt vid varje årligt lönesamtal... Hm.... kanske inte. 

fredag 26 april 2013

Avanza Bank




Min och min frus nätmäklare, Avanza, håller på att bygga om sin hemsida och den blir snart klar. Här är den nya:

https://www.avanza.se/valkommen.aza

Tycker mycket om den nya designen. Ser mycket fräschare och renare ut än den gamla. Den har även interaktiva grafer, realtidsuppdatering, möjlighet att skriva egna anteckningar om varje aktie och mycket annat. Det hade varit kul  att  få lite funktioner som t.ex mint.com har med olika sparmål, egna budgetar etc i framtiden men det är nog att be om för mycket.

Tycker Avanza är den absolut bästa nätmäklaren. Låga priser, superb kundservice och nu med en fantastiskt snygg och lättnavigerad sida också. Vad mer kan man begära?



Som en sidnot kan jag skriva att jag ligger lång i Avanza. Senaste tiden har varit tuff för dom men har inga tvivel på att de kommer att ta igen detta i en kommande konjunkturuppgång så fyllde på med mer Avanza-aktier för något halvår sen. De har väldigt mycket rörliga kostnader som kan sänkas snabbt vid sådana här tillfällen. De har även haft Sveriges nöjdaste kunder tre år i rad nu och de skriver alltid mycket om hur viktigt det är att ha nöjda kunder i sina årsredovisningar. Det gör att det finns många som rekommenderar Avanza till sina nära och kära (som jag gjorde med det här inlägget till exempel).
En annan intressant aspekt är att de inte har t.ex bolån. På frågan om varför så svarar de att om de ska göra bolån så ville de göra det på ett Avanza-sätt, dvs ett sätt som blir bättre och billigare än storbankernas. Nu när storbankerna tjänar storkovan på bolån så kanske en framtida bolånessatsning från Avanza skulle ge en hel del intäktsökningar. Vi får se. 

https://www.avanza.se/aza/omavanza/pdf/avanza_delar_Q1_2013.pdf
Avanzas delårsrapport från första kvartalet iår.

torsdag 25 april 2013

Löning! Dags för aktieinköp...




Idag kom min lön och min flickväns lön och CSN. Jag satte in 6.000 kr på mitt Avanza-konto och hon gjorde samma sak till sitt. Då vi fick in 31.110 kr netto blev sparandekvoten 38%. 

Dock med brasklappen att min flickvän visserligen satte in 6.000 från sitt CSN men lånedelen på CSN-delen är också 6.000kr så utan mina 6.000 kr hade vi sparat plus minus noll då våra tillgångar ökar men våra skulder ökar med samma belopp. Eget kapital skulle inte förändrats som man säger om man ska använda lite företagslingo. Dock är räntan på CSN superlåga 1,3% och att få högre avkastning än det på aktierna lär inte bli svårt så i slutändan kommer vi att tjäna på det. Tack CSN!

Det känns lite tufft att helt plötsligt få 12.000 kr mindre att spendera i månaden. Men det ska bli kul att logga in imorgon och se att vårt sparkapital ökat. Det är en bra känsla. 

Som sagt så börjar inte Det-Stora-Sparandet™ förrän nästa månad men vi har tjuvstartat lite sedan januari faktiskt och lägger undan från den här månadslönen också. Det kan behövas. Det kommer att bli en tuff resa och det är summorna som vi sparar nu i början som kommer att påverka mest i slutet av vår resa.

För säkert tusende gången har jag varit inne och lekt med denna fantastiska lilla räknare. 

http://rakna.net/berakna/aktiesparande/

Ränta-på-ränta-effekten är underbar!

onsdag 24 april 2013

Podcasts om ekonomi


Jag tycker att det mesta som har med ekonomi att göra är intressant. När jag är ute och går så lyssnar jag en hel del på podcasts om just detta ämne. Det har gått så långt att jag knappt kan lyssna på musik eller annat längre för att jag känner mig så understimulerad av det. 

NPR Planet Money.
NPR är ett public-service-företag i USA som har en excellent podcasts. Ofast korta, ganska lättsmälta avsnitt men ändå tillräckligt djupa för att man ska få mersmak. Jag brukar ofta forska mer i ämnena de pratar om efter att jag lyssnat klart på podcasten.

Freakonomics Radio.
Gjord av männnen som skrev boken med samma namn. Dock främst gjord av Stephen J. Dubner. Ekonomen Levitt tittar in då och då. Med hjälp av statistik och nationalekonomisk teori förklarar författarna olika fenomen i samhället. Väldigt varierande kvalité på denna. Från helt fantastiskt till enormt tråkig. 

Ekonomiekot Lördag.
Gjord av Sveriges Radio och innehåller aktuella ämnen och interjuver med folk angående dessa. Håller en jämn bra kvalité. Ibland verkar de dock få lite nyhetstorka och tar lite desperata ämnen vars diskussion inte ger något. 

Ett omnämnande förtjänar också Ekots Lördagsintervju, P3 Dokumentär, ThisAmericanLife och EpicBattleCry.

Tar gärna emot tips om fler liknande podcasts. Ska pröva CNBCs Fast Money och Mad Money härnäst. De är dock i videoformat så inte lika smidiga. 

måndag 22 april 2013

Quotes from the Goldman Sachs elevator


"#1: I wish I invested in poverty. It's up 60% since 2001. 

#2: We did."


- Goldman Sachs Elevator Gossip.
https://twitter.com/GSElevator



Är man intresserad av investment banking och/eller Goldman Sachs kan jag rekommendera 
Money and Power: How Goldman Sachs Came to Rule the World som är en riktig tegelsten i ämnet. 

112 kr inkl. frakt till Sverige från brittiska The Book Depository (riktigt bra bokpriser, köper de flesta av mina böcker om finans och ekonomi därifrån).
http://www.bookdepository.co.uk/Money-Power-William-Cohan/9780241954065


söndag 21 april 2013

Aktuell bevakningslista

Skrev om mina aktieinnehav häromdagen. Detta är lite andra företag som jag vill äga och/eller finner intressanta av olika anledningar.


  • PEAB
  • Latour
  • JP Morgan
  • Industrivärden
  • Handelsbanken
  • HM
  • Fortum
  • Google
  • Walmart
  • Sampo
  • Johnson and Johnson
  • Beijer Alma
  • AP Möller-Maersk
  • Microsoft
  • CDON
  • Lundberg
  • NCC
  • AarhusKarlshamn
  • Betsson
  • Axis
  • Volvo

lördag 20 april 2013

fredag 19 april 2013

Hotellet The Mira i Hong Kong

Min syster åkte till Hong Kong i helgen och skickade lite bilder. Hotellet hon bodde på hette The Mira och såg helt fantastiskt ut. Blev enormt avundsjuk.



















Blir man rik så kan man bo såhär... Motivation.

torsdag 18 april 2013

Kostym, fortsättning

Fortsätter att skriva på gårdagens tema, kostymer. 


Det behöver inte kosta jättemycket pengar att gå till jobbet i kostym.Tvärtom. Det kanske låter lite konstigt men jag tror många nästan skulle kunna spara pengar på att gå i kostym till jobbet. Många köper mycket nya kläder, ofta varje månad för att visa att man inte bara har snygga kläder utan också mycket kläder. För att inte nämna att folk alltid vill visa att de hänger med modet. 
Med en klassisk kostym undviker du detta problemet då du dels alltid är modern och du med ett relativt litet antal skjortor och slipsar kan variera din klädsel en hel del. 

Så jag tycker att alla borde ta ett steg mot kostymen. Vem vet vad du missade för chanser i ditt liv igår bara för att du inte hade kostym på dig?

Så, hur börjar man enklast? Detta är den absoluta grunden. Om du börjar här kan du alltid arbeta dig uppåt sedan.


  • Köp en kostym. T.ex från Suitopia* för ca 2000 kr. 
  • Några skjortor från Tailorstore*. 4-5 st för ca 800 kr styck. Köp gärna några distinkt olika för att kunna visa på variation bättre.
  • Några slipsar. Kappahl har billiga och snygga för 149kr. Undvik Dressmans.
  • Ett par snygga svarta skor med bra kvalité. T.ex Loakes 1880-serie eller dylikt. Behöver inte kosta mer än 2000 kr men håller i många år med rätt vård.

Tillsammans blir detta ca 8 300 kr MEN du kan också använda sakerna väldigt länge utan att de blir omoderna eller går sönder och du kommer alltid se klassisk och stilig ut. Redo att möta världen!



*Anledningen till att jag köper från Tailorstore och Suitopia är på grund av passformen. Båda de sidorna syr kläder efter dina kroppsmått. Trots att kvalitén på tyget är sämre än vad du skulle fått för samma pris i en vanlig butik så kommer din kostym/skjortor ändå se bättre/dyrare ut än om du köpte dom från butikerna då bra passform är viktigare än att ha det absolut finaste tyget. Det syns helt enkelt mer för gemene man. Och så länge man inte väljer de billigaste tygerna på de sidorna är kvalitén ändå helt okej för din första kostym/skjortor. 

onsdag 17 april 2013

Kostym

Många i min närhet undrar om det inte är jobbigt att behöva ha kostym på sig till jobbet varje dag. Svaret är att inget kunde vara längre ifrån sanningen. Det ska väl erkännas att det är inte världens mest bekväma plagg (speciellt inte slipsen) men fördelarna uppväger nackdelarna med råge i mitt tycke. Jag är fruktansvärt morgontrött och avskyr att behöva ta några som helst beslut de första 30 minuterna av varje dag. Då är det fantastiskt skönt att bara gå in i garderoben, rycka åt sig första bästa skjorta, slips och kostym. Man får väl titta en extra gång så att färgen på skjortan och slipsen inte skär sig allt för mycket men sen är du ju färdig i princip. Och du är inte bara färdig, du är färdig med råge då den absolut största fördelen med att alltid ha kostym på sig är att bemötandet man får i samhället skiljer sig markant från när man inte har kostym på sig. Jag märker att jag får fördelar i samhället när jag har kostym på mig. Det är kanske hemskt att säga men vi lever i en ytlig värld. Detta gäller allt ifrån arbetskamrater, kunder till gemene man som man träffar på stan. Nästan lite fusk kan jag tänka ibland. 

Så nej, jag är inte bitter för att jag måste ha kostym på mig varje dag. Tvärtom, jag är väldigt tacksam för att jag har ett sådant jobb där jag både kan och måste ha det. Många har nog tyvärr jobb där de inte kan ha kostym utan att det skulle se... väldigt konstigt ut.



Välklädda herrar från TV-serien Suits.


Det enda dåliga som jag kan komma på är att det är väldigt jobbigt att behöva lägga 30 minuter varje söndag på att stryka skjortorna... Men gör man det ofta så blir man bättre på det också. Och med en whisky i handen och en intressant podcast i öronen går det rätt fort ändå. 

“Dont dress for the job you have, dress for the job you want to have.”

tisdag 16 april 2013

Analysguiden.se

Aktiespararna lanserar en ny tjänst - analysguiden.se. Förutom analyser ska de även skriva nyheter, jämföra nyckeltal, följa insynshandel och liknande.

http://www.aktiespararna.se/analysguiden/

Vid en första anblick ser det bra ut. Inget som sticker ut direkt men att göra något enkelt väldigt bra kan ofta bli populärt. 

måndag 15 april 2013

Billig semester


Forex Bank har ett semesterindex som de uppdaterar varje år. Det är en undersökning av prisläget i ett antal länder i förhållande till prisläget i Sverige för att få fram var det är billigast respektive dyrast att semestra för svenskar. Tack vare den starka svenska kronan har många länder blivit billigare för oss den senaste tiden. (Dock inte lika kul när vårt företag vill exportera varor....)

Sverige har index 100. (Det betyder alltså att om t..ex Litauen har index 42 innebär det att kostnaden för att semestra i landet är 42 % av vad det kostar att semestra i Sverige.)

Topp 5 billigast länder
1. Litauen, 42
2. Filippinerna, 45
3. Thailand, 48
4. Polen, 48
5. Slovakien, 48

Thailand vore trevligt men annars så lockade topp fem inte så mycket. Följande länder ligger högre upp på min lista över länder som jag vill besöka.

12. Indien, 59
18. Mexico, 68
23. Irland, 70
26. Nya Zeeland, 72
33. Sydafrika, 76
37. Japan, 82
39. USA, 83
42. Hong Kong, 86

...och många andra.

Det finns så många platser på jorden som de flesta människor aldrig kommer att se. Jag vill inte att det ska vara så för mig och min fru. Vi lever bara en gång och jag vill hinna med att besöka så många länder som möjligt, se och uppleva så mycket som möjligt. Jag misstänker att jag kommer att skriva igen om vilka länder jag vill åka till...

Förutom semesterindexet har Forex även storstadsindex, skidortsindex, nyårsindex och flera andra på sin hemsida.

http://www.forex.se/valuta/semesterindex/

söndag 14 april 2013

Söndagsaktiviteter




Har tagit det lugnt hela helgen. Riktigt skönt faktiskt. Men idag måste jag göra lite tråkiga saker. Först ska jag städa lägenheten och diska, sen stryka alla skjortor, göra matlådor och sist men inte minst ska jag till till kontoret en stund ikväll och förbereda den kommande veckan. 

Och som jag sa i ett tidigare inlägg ska jag sluta äta ute på lunchen. Denna veckas matlådor kommer bestå av rotsakspytt med köttfärs. Aldrig lagat det tidigare så hoppas på att det blir gott!

Det kommer att bli lite konstigt och tråkigt att inte kunna följa med de andra ut på lunchen. Men tänkte signa upp mig för ett Netflix-account och se någon serie eller film istället. Det blir trevligt det också. 

lördag 13 april 2013

Rekyl? Lågkonjunktur? Högkonjuktur? Kollaps?

Vi har haft en längre tids uppgång på aktiemarknaden nu vilket kan göra vilken investerare som helst både glad och nervös. När ska man stiga av? Ska man ens stiga av? Jag har kvar mitt än så länge och det är främst på grund av att världsindexet MSCI World just nu handlas till ett p/e-tal om 14,5, vilket är under dess historiska snitt. Dock ger indexet en direktavkastning om 2,8 procent, vilket ligger i linje med dess 42-åriga medianvärde. Men även om man tittar på det så kan man förvänta sig att börsen ska fortsätta en bit och det är vad jag hoppas på. 

fredag 12 april 2013

Om författaren




Kom på att jag kanske borde förklara lite mer vem jag är. Vill ju vara anonym som sagt men lite kan man väl avslöja. 


  • Jag är man.
  • 25 år.
  • Utbildad civilekonom.
  • Arbetar som mellanchef på ett svenskt företag med ca 40 anställda. 
  • Arbetar heltid.
  • Månadslön: 25 000 kr. 
  • Bor i en 3:a i en medelstor svensk stad.


Fru Chrimatistikos är också 25, hon studerar dock fortfarande och har cirka tre år kvar på sitt program. Varje månad får hon 9000 från CSN och ca 3000 kr från ett deltidsjobb. Netto får vi alltså in cirka 31 000 i månaden. Och då vi ska försöka börja med att spara 12 000 kr i månaden betyder det att vi sparar 38% av vår nettoinkomst. Hade gärna sett att sparandedelen blir högre i framtiden. 53% sparkvot vore önskvärt och verkar genomförbart i framtiden. 

torsdag 11 april 2013

Jobba 12 timmar om dagen





Väldigt slitigt på jobbet just nu. Har börjat på ett nytt jobb för några månader sedan och det är många dagar som det blir över 12 timmar om dagen. Med min lön på 25.000 kr får jag en timpenning på 78 kr i sådana fall.... Inte så roligt. Men jag gör det för att träffa rätt människor, lära mig rätt saker och hamna på ett spår som absolut kommer att leda mot högre lön i framtiden. Pratade med en kompis på ett annat företag som gör ungefär samma saker som mig och han har 40.000 kr i månaden. Det hade inte varit helt fel.

Aja, jag gillar mitt jobb ändå. Jag har nästan alltid kul på jobbet och känner att jag utvecklas varje dag så jag borde inte klaga. Men att komma hem, gå och lägga sig direkt och sedan gå till jobbet direkt morgonen efter gör att man blir lite småirriterad efter ett tag...

Uppdatering: Utanför fönstret ser jag några gatuarbetare stå och huttra i kylan. Jag borde vara mer tacksam för mitt jobb. 

onsdag 10 april 2013

Innehav av aktier och fonder


Egentligen så börjar Det-Stora-Sparandet™ inte förrän nästa månad men nu redan innan vi börjat så har vi lite aktier och fonder. Kommer nog dock vara tvungen att sälja av en hel del av dessa innan tävlingen börjar pga av olika oförutsedda kostnader som har kommit upp så får se hur mycket vi kommer att ha när "tävlingen" börjar. 

Hur som helst så ligger våra pengar just nu i följande aktier och fonder. 

Aktier:
Hexagon
Kinnevik
ABB
Investor
Getinge
Atlas Copco
Atea
Nordfyns Bank
Avanza
Ratos
Hakon Invest
Axfood
HSBC
Skanska
Swedbank
Vivendi

Fonder:
Skagen Global
Skagen Kon-Tiki
Skagen m2
Danske Invest Glbl Em Mkts Small Cap A
Danske Invest Global Emerging Markets A

måndag 8 april 2013

Hur många liv hinner man leva under ett liv

Vad ska man göra när man är ekonomisk oberoende? Enligt författaren till denna seriestrippen har varje person tid till "elva liv" under sin livstid. Väldigt intressant och motivationshöjande. Kanske ska man pröva på massa olika yrken när man slutat jobba? 




En intressant fördel med detta är att livet känns längre om man delar upp det i små bitar på några år med distinkta skillnader mellan dom. Kanske ska man byta land och yrke vart tredje år ungefär?

Okej. Nu börjar det.





För att kunna klara av att köpa tillräckligt med aktier så att man har 10 mkr om 15 år så måste vi börja bli mycket mer försiktiga med pengarna. Doch helst utan att tumma på livskvalitén. 

- Ett första steg i detta är att inte köpa bil som jag skrev om i ett tidigare inlägg. Det blir för dyrt. I alla fall just nu.

- Jag ska även sluta köpa micromat och äta ute på lunchen utan istället göra billiga matlådor. Med lite trixande så kan man få dom väldigt goda så att man ser fram emot lunchen iaf.


- Storhandla. Gör storkok varje söndag och gör lunchlådor av.

- Ska gå igenom alla våra försäkringar och avtal för att se om man kan hitta billigare. Onödigt att betala för mycket för sådana här saker som man inte ens märker om man betalar för mycket på.

- Om jag går ut så försöka undvika de dyraste rätterna och de många drinkarna. 

- Jag slänger mycket överbliven och utgången mat. Onödig utgift som jag ska försöka sluta med. 

- Inte köpa den senaste Samsung-mobilen utan nöja med mig den jag har ett tag till.

- Undvika de många små utgifterna som t.ex en snickers på stan, en tidning när man ska åka tåg etc.

- Föra in alla utgifter i ett Excel-ark och se exakt var pengarna tar vägen. 

- Köp saker kontakt, aldrig på avbetalning då man får betala extra för t.ex räntan. 

Det finns många saker man kan göra för att spara mycket pengar utan att ens livskvalitée sänks nämnvärt.

Detta är dom sakerna som jag känner att JAG kan göra just nu. Dock så lägger jag fortfarande för mycket pengar på t.ex att ha en bra dator, fina armbandsur och restauranger men dom sakerna tycker jag är värda för mig. För att jag ska ha min livskvalitée så att säga. Om man njuter väldigt mycket av att gå och köpa en snickers medan man väntar på bussen så tycker jag att man ska det. Det är helhetsgreppet som är det viktiga. Detta är steg 1.

Bil eller inte bil?



Min arbetsgivare frågade häromdagen om jag vill ha en tjänstebil genom företaget. Jag och min fru har ingen bil då vi tycker att vi klarar oss ganska bra utan en. Det är såklart att jag vill ha en bil, jag tänker tanken säkert varje vecka men problemet är ju att det är så förbenat dyrt. Och så fort jag börjar räkna på vad det kostar att ha en bil så bestämmer jag mig för att inte köpa någon. Och därför tackade jag även nej till förmånsbilen denna gången. Dock så märker jag att för varje år som går, uppväger fördelarna med bil nackdelarna (priset) mer och mer... Så inom en alltför snar framtid kommer det nog bli ett bilköp. Men om det är om ett år, två eller fem, det vet jag inte. 

Vi får åka vidare med kommunaltrafiken än så länge. Tillsammans med alla skrikande barn, bråkiga invandrare, illaluktande alkisar och musiklyssnande tonåringar...

lördag 6 april 2013

Trustbuddy




Har flera vänner som börjat använda Trustbuddy på sista tiden. Vad är då Trustbuddy? 

http://trustbuddy.se/

Trustbuddy är tjänst för mikrolån mellan privatpersoner. Om man behöver pengar kan man låna där och om man har pengar över kan man sätta in pengar för andra personer att låna. För mig är det såklart mer intressant att låna ut pengar. För att risken ska minska delas pengarna upp i 100kronorsbitar. Jag satte häromdagen över 2000 kr som då alltså lånas ut till 20 personer. Om de betalar tillbaka pengarna inom 14 dagar betalar de ingen ränta men därefter betalar de 12%. 

Tydligen fungerar detta ganska bra om man ska lita på de personer jag pratat med. Satte som sagt in en mindre post på 2000 kr nu för att se om och hur det fungerar. 

Jag tycker det är intressant med andra investeringsmöjligheter förutom aktier. Tror starkt på diversifiering och detta är ju ett sätt. 

Skriver mer när jag vet mer.

fredag 5 april 2013

Hello world!






Så, varför börja blogga?

Ärligt talat så är jag inte helt säker själv men jag gissar på att det för att hålla koll på mig själv. Det är lättare att ändra en budget i datorn än en budget som man laddat upp online och visat för folk. Om man sedan kan influera någon annan att börja spara också så är det ju en extra fördel. Att kunna diskutera sin hobby med andra likasinnade är ju också trevligt. 

Vi vill alltså bli ekonomisk oberoende. Vad är då ekonomisk oberoende? Det finns många definitioner av det och det är såklart olika för olika människor men jag har valt att använda mig av en ganska enkel här. För mig är det om man kan få ut 40.000 kr varje månad i nettolön (det motsvarar en bruttolön på ca 66.000kr) under resten av sitt liv i passiv inkomst. Under tidens gång kommer denna definition kanske att ändras men i dagsläget duger den som mål och motivation. 

Då denna blogg inte bara handlar om mig utan även min fru så måste vi alltså få ut 80.000 i månaden. Om man räknar med en yield on cost på 10% så ger 10 Mkr 1 Mkr kr i utdelning 
varje år. Detta blir ungefär 83.000 kr i månaden.  

Jag har räknat igenom hur mycket vi kan lägga undan ungefär varje månad de närmsta åren och sedan räknat ut hur många år det tar för den summan att bli 10.000.000 kr med en årlig avkastning på 10%. Resultatet blev femton år. Budgeten är dock väldigt högt satt. Detta för att vi ska ha något att sträva efter. En väldigt viktig parentes är att vi också måste leva bra under tiden. Annars känns det ju ganska meningslöst. Det kommer helt klart att bli en utmaning, men det är också lite av det roliga. 



Årliga delmål:

Efter 1 år: 152 000
Efter 2 år: 362 000
Efter 3 år: 593 000
Efter 4 år: 945 000
Efter 5 år: 1 343 000
Efter 6 år: 1 792 000
Efter 7 år: 2 299 000
Efter 8 år: 2 869 000
Efter 9 år: 3 508 000
Efter 10 år: 4 226 000
Efter 11 år: 5 030 000
Efter 12 år: 5 930 000
Efter 13 år: 6 936 000
Efter 14 år: 8 057 000
Efter 15 år: 9 304 000
Efter 15,5 år: 10 000 000 (Januari, 2029)


Planen i ett linjediagram. Ska fyllas på under tiden.

15-årsbudget



Jag har även mål som handlar om yield on cost och utdelning/år. Alla mål kommer jag att följa upp löpande i bloggen. Det kommer att bli spännande!